Ebelik Bölümü 4 yıllık (8 yarıyıl) lisans programı olup, ebelikte bireylerin birer profesyonel olarak yetişmeleri için eğitim ve öğretim vermektedir. Eğitim sürecinde çevreyi ve toplumu tanımaya, yeni teknolojileri kullanabilmeye yönelik dersler ile insanın yapısı, anatomisi ve fizyolojisini kapsayan temel tıp dersleri verilmektedir. Ebelik Bölümü mezunlarına “Ebelik Lisans” diploması verilmektedir. Mezunlarımız Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulunca 2547 Sayılı Kanun gereğince “Ebe” unvanını kullanmaktadır.
4 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 3 araştırma görevlisi ve 327 öğrenci ile eğitimine devam etmektedir.
Bu program; ebelik bilgi ve becerilerini profesyonellik içerisinde liderlik özellikleriyle artırabilen, hizmet verdiği gruba bütüncül olarak yaklaşan, multidisipliner ekiple işbirliği içerisinde topluma gebelik öncesi, gebelik, doğum, doğum sonrası, yenidoğan dönemlerine ve aile planlamasına yönelik bir bütün olarak hizmet sunabilen, ebelik uygulama ve gelişmesindeki süreçte sürekli olarak ebelik araştırmalarını geliştirebilen ve sağlık bakımını yükseltecek olan araştırma aktivitelerini paylaşabilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Programın Amacı: Ebelik Eğitiminin Amacı: Kadın ve çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesi konusunda sorumluluk alacak nitelikli ebeler yetiştirmek.
Öğrenme Kazanımları: Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yeni doğan ve ailenin bakım gereksinimlerini karşılayabilecek, kadın, üreme sağlığı ve sorunları konusunda bütüncül ebelik girişimlerini yapabilecek güncel bilgi, beceri ve tutuma sahiptir. Kadın, yenidoğan ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve toplumun sağlık eğitimi, danışmanlık ve bakım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla ebelik süreci doğrultusunda karşılar. Eleştirel düşünme, problem çözme, araştırma ve kanıta dayalı karar verme becerilerini gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kullanır. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle bilişim ve bakım teknolojilerini takip eder, prekonsepsiyonel dönemden doğum sonrası döneme kadar geçen süreçte ebelik uygulamalarında kullanır. Kadın ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve yakınları ile etkili iletişim kurar. Sağlık ekibi, diğer disiplinler ve mesleki örgütlerle ile iş birliği içinde çalışır. Mesleki yabancı dilini kullanarak uluslararası literatürü takip eder ve meslektaşlarıyla iletişim kurar. Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerilerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve entelektüel yönünü geliştirir. Ebelik bakımını kültürel özelliklere, etik ilkelere, kalite yönetimine ve yasalara uygun gerçekleştirir. Ebelik ile ilgili bilimsel araştırmalarda sorumluluk alır.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri: Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. Ölçme ve değerlendirmede uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.
Giriş Şartı: Bu programa kayıt için üniversitenin önereceği ve/veya tam teşekküllü resmî bir hastaneden, eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını belgeleyen heyet raporu alınması gerekir. Bu programa kaydolacak öğrenciler, uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği üniformayı giymek zorundadırlar. Bu programa yalnız kız öğrenciler alınacaktır.
Başarma Şartları: Yükseköğretim kurumları öğretim planında gösterilen öğrenimini tamamlayıp başarılı olan, iki yüz kırk (240) AKTS kredisini sağlayarak genel ağırlıklı not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkaran ve ebelik bölümüne özgü mezuniyet koşullarını sağlayan öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Lisans Diploması verilir. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin 20 iş günü hastanede başarılı bir yaz stajı yapmış olması gerekmektedir.
Fakültemiz ebelik bölümü mezuniyet kriterleri Resmi Gazetede yayınlanan Değişik:RG-31/12/2009-27449 sayılı yazısına istinaden aşağıdaki şekliyle kabul edilmiştir.
Ebelik bölümü mezuniyet kriterleri şu şekildedir;
• 40 normal doğum yaptırma,
• 1 makat geliş doğumu yönetme,
• 100 sağlıklı gebe bakım, takip ve danışmanlığını yapma,
• 40 riskli gebe takibi ve bakımını yapma,
• 100 lohusa izlem ve bakımını yapma,
• 100 sağlıklı yenidoğan izlem ve bakımını yapma
• 10 riskli yenidoğan izlem ve bakımını yapma.
İlerleme Yolları: Bölümün mezunları, ülkemizin en gelişmiş ve en modern kamu ve özel hastanelerinde ve medikal şirketlerde öncelikle tercih edilmektedir. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Ebelik bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.